Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа от агнешки главички със спанак

Супа от агнешки главички със...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печени агнешки ребра с розмарин и лемон

Печени агнешки ребра с розмарин...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

30-те най-популярни вида паста в света

Ястия с история

 • Пастата има над 300 разноводности и огромна част от тях не могат да бъдат намерени в България
  Всички видовете паста се характеризират със своята форма, дължина и дебелина – като те определят не само вида на пастата, но и предполагат определен вид сос.

  - Спагети - Те са най-популярният вид паста и произхождат от Неапол. Популярни сажв цял свят. Сервират се с всякакви видове.
  - Спагетини - те са предшественици на спагетите, но са много по-тънки от тях и поради това често се сервират с леки сосове, подправки и люто.
  - Лазаня - Тя е един от най-старите видове паста. Представлява сушени плоски и правоъгълни ленти, които се редят в тава, като между всяка лента лазаня се поставя сос или друг вид плънка.
  - Лингуини - наричат ги още „Лингуине” и дължат името си на плоската си форма. Името им в превод означава „езичета”. В Италия се предлагат само в някои региони, като на някои места ги наричат „лингуетине” и „баветине”.
  - Буквички - наименованието им „алфабетин” идва от формата на този вид паста, която представлява буквите от азбуката.
  - Кускус - на италиански името на този вид паста означава „зърна пипер”. Има я основно в два вида - дребен кускус и по-едър. Приготвя се бързо и предполага добавяне в супи или приготвяне с по-гъста плънка или сос.
  - Ригатони - те са къси, но големи тръбички, които имат набраздена повърхност. Формата и особеностите на този вид паста предразполагат за по-ароматни и силни на вкус сосове.
  - Фетучини - представляват плоски ленти, които са по-широки от „талиолини”. Наричат ги още „тренете”. Произхождат от град Болоня.
  - Талиатели - това са вид паста с форма на плоски ленти с широчина, по-голяма от тази на фетучините. Обикновено е около 8 мм.
  - Фузили - Този вид паста води началото си от Южна Италия, близо до Неапол. Специалната им спираловидна форма се среща в по-къс и дълъг вариант. По-течните сосове са подходящи за този вид паста.
  - Канелони - представляват навити на рула кори лазаня. Приготвят се, като се пълнят с плънка, редят се в тава и се заливат със сос, който да поемат и след това да омекнат.
  - Ньоки - приготвят се от картофено тесто. По-често обаче се срещат, направени от стандартните продукти за паста.
  - Капелини - тази паста се нарича още „Ангелска коса”. Представлява много тънко и дълго фиде, което най-често се използва за приготвянето на супи.
  - Панделки - Наричат се още „Фарфале” и се появяват за пръв път в Болоня. Поднасят се с леки сосове, а краищата им могат да бъдат както назъбени, така и гладки.
  - Равиоли - Представляват правоъгълничета с плънка, като тестото им може да е обогатено с домати, спанак или яйца, при което тестото се оцветява съответно в червено, зелено или оранжево.
  - Талиолини - те са вид паста, която представлява лентички, широки около 5 мм. Може да се приготви прясна, но се продава и готова, най-често суха под формата на топки.
  - Папарделе - това са лентички с широчина около 2 см и поради тази причина в Болоня ги смятат за твърде широки и ги наричат „лагрисиме”. На някои места се наричат също „папареле”.
  - Дзите - Наричат ги още „Дзити”. Те са кухи тръбички с диаметър около 1 см. Съществуват разновидности с най-различна дължина.
  - Букатини - Те са вид спагети с тръбовидна форма с диаметър около 2,5 мм. Наричат ги още „форатини” и „перчатели”.
  - Мафалдине - Това е тънка паста, която представлява плоска лента с правоъгълна форма, чиито краища са леко накъдрени. Обикновено е широка около 10 мм. Нарича се още „талиателе нервате” и „фрезе”.
  - Гарганели - Това е единствената паста с тръбообразна форма, която традиционно се прави ръчно. Тестото й е обогатено с яйца. Този вид паста произлиза от областта Емилия-Романя.
  - Пене лише - Една от най-разпространените тръбовидни пасти е пенето. Името й идва от думата „крила”, заради диагоналния разрез на тръбичката.
  - Еликоидали - Това са тръбички със среден размер и набраздена повърхност. Спрямо ригатоните са по-тънки, но по-дълги.
  - Пенони ригати - представляват тръбообразна паста с набраздена повърхност. С по-голям размер и по-къса е от ригатоните. Позволява по-питателни и тежки сосове.
  - Чифери ригати - Името им идва от думата ”лакът”, тъй като са с извита форма. Наричат се още „гомити”, което означава гумички.
  - Тръбички - Наричат се още „тубети”, „дитали лиши”, а когато са по-дълги – „диталони”.
  - Фарфалини - Представляват малки панделки и най-често се добавят в супи.
  - Колелца Формата на този вид паста е вдъхновен от колелата на старите каруци. Идва от остров Сицилия, където се нарича още „ротеле”.
  - Мидички - Наричат се още „конкиле” и в зависимост от размера, се наименоват по различен начин. Най-малкият размер мидички се използва за супи, а най-едрият вид, наричан още „конкилиони”, се приготвят като се сварят, а във вътрешността им се постави плънка.
  - Тортелини - Произлизат от северна Италия и най-често се поднасят със сос или бульон.

Вижте още кулинарни статии