Рецепта за салата
Салата от броколи с кашу и мандарини

Салата от броколи с кашу и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко месо с грах

Агнешко месо с грах

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

30-те най-популярни вида паста в света

Ястия с история

 • Пастата има над 300 разноводности и огромна част от тях не могат да бъдат намерени в България
  Всички видовете паста се характеризират със своята форма, дължина и дебелина – като те определят не само вида на пастата, но и предполагат определен вид сос.

  - Спагети - Те са най-популярният вид паста и произхождат от Неапол. Популярни сажв цял свят. Сервират се с всякакви видове.
  - Спагетини - те са предшественици на спагетите, но са много по-тънки от тях и поради това често се сервират с леки сосове, подправки и люто.
  - Лазаня - Тя е един от най-старите видове паста. Представлява сушени плоски и правоъгълни ленти, които се редят в тава, като между всяка лента лазаня се поставя сос или друг вид плънка.
  - Лингуини - наричат ги още „Лингуине” и дължат името си на плоската си форма. Името им в превод означава „езичета”. В Италия се предлагат само в някои региони, като на някои места ги наричат „лингуетине” и „баветине”.
  - Буквички - наименованието им „алфабетин” идва от формата на този вид паста, която представлява буквите от азбуката.
  - Кускус - на италиански името на този вид паста означава „зърна пипер”. Има я основно в два вида - дребен кускус и по-едър. Приготвя се бързо и предполага добавяне в супи или приготвяне с по-гъста плънка или сос.
  - Ригатони - те са къси, но големи тръбички, които имат набраздена повърхност. Формата и особеностите на този вид паста предразполагат за по-ароматни и силни на вкус сосове.
  - Фетучини - представляват плоски ленти, които са по-широки от „талиолини”. Наричат ги още „тренете”. Произхождат от град Болоня.
  - Талиатели - това са вид паста с форма на плоски ленти с широчина, по-голяма от тази на фетучините. Обикновено е около 8 мм.
  - Фузили - Този вид паста води началото си от Южна Италия, близо до Неапол. Специалната им спираловидна форма се среща в по-къс и дълъг вариант. По-течните сосове са подходящи за този вид паста.
  - Канелони - представляват навити на рула кори лазаня. Приготвят се, като се пълнят с плънка, редят се в тава и се заливат със сос, който да поемат и след това да омекнат.
  - Ньоки - приготвят се от картофено тесто. По-често обаче се срещат, направени от стандартните продукти за паста.
  - Капелини - тази паста се нарича още „Ангелска коса”. Представлява много тънко и дълго фиде, което най-често се използва за приготвянето на супи.
  - Панделки - Наричат се още „Фарфале” и се появяват за пръв път в Болоня. Поднасят се с леки сосове, а краищата им могат да бъдат както назъбени, така и гладки.
  - Равиоли - Представляват правоъгълничета с плънка, като тестото им може да е обогатено с домати, спанак или яйца, при което тестото се оцветява съответно в червено, зелено или оранжево.
  - Талиолини - те са вид паста, която представлява лентички, широки около 5 мм. Може да се приготви прясна, но се продава и готова, най-често суха под формата на топки.
  - Папарделе - това са лентички с широчина около 2 см и поради тази причина в Болоня ги смятат за твърде широки и ги наричат „лагрисиме”. На някои места се наричат също „папареле”.
  - Дзите - Наричат ги още „Дзити”. Те са кухи тръбички с диаметър около 1 см. Съществуват разновидности с най-различна дължина.
  - Букатини - Те са вид спагети с тръбовидна форма с диаметър около 2,5 мм. Наричат ги още „форатини” и „перчатели”.
  - Мафалдине - Това е тънка паста, която представлява плоска лента с правоъгълна форма, чиито краища са леко накъдрени. Обикновено е широка около 10 мм. Нарича се още „талиателе нервате” и „фрезе”.
  - Гарганели - Това е единствената паста с тръбообразна форма, която традиционно се прави ръчно. Тестото й е обогатено с яйца. Този вид паста произлиза от областта Емилия-Романя.
  - Пене лише - Една от най-разпространените тръбовидни пасти е пенето. Името й идва от думата „крила”, заради диагоналния разрез на тръбичката.
  - Еликоидали - Това са тръбички със среден размер и набраздена повърхност. Спрямо ригатоните са по-тънки, но по-дълги.
  - Пенони ригати - представляват тръбообразна паста с набраздена повърхност. С по-голям размер и по-къса е от ригатоните. Позволява по-питателни и тежки сосове.
  - Чифери ригати - Името им идва от думата ”лакът”, тъй като са с извита форма. Наричат се още „гомити”, което означава гумички.
  - Тръбички - Наричат се още „тубети”, „дитали лиши”, а когато са по-дълги – „диталони”.
  - Фарфалини - Представляват малки панделки и най-често се добавят в супи.
  - Колелца Формата на този вид паста е вдъхновен от колелата на старите каруци. Идва от остров Сицилия, където се нарича още „ротеле”.
  - Мидички - Наричат се още „конкиле” и в зависимост от размера, се наименоват по различен начин. Най-малкият размер мидички се използва за супи, а най-едрият вид, наричан още „конкилиони”, се приготвят като се сварят, а във вътрешността им се постави плънка.
  - Тортелини - Произлизат от северна Италия и най-често се поднасят със сос или бульон.

Вижте още кулинарни статии