Рецепта за салата
Салата с печен деликатес, авокадо и грейпфрут

Салата с печен деликатес,...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа с зелен лук и магданоз

Агнешка супа с зелен лук и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко по манастирски

Агнешко по манастирски

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Козунак с орехова плънка

Козунак с орехова плънка

опитайте тази рецепта

Kиселини в стомаха - кои храни трябва да се избягват

Здравословно

 • Киселините в стомаха представляват усещане за парене, което възниква в гърдите и средната част на корема. Леките случайни киселини са често срещани.
  Обикновено проблемът се решава с някои промени в начина на живот или, в по-тежките случаи, с лекарства, продавани без рецепта.
  Хроничните киселини могат да сочат за наличието на по-сериозен проблем като гастроинтестинален рефлукс.

  Макар че хората реагират по различен начин на храните, някои от тях, както и определени напитки се считат за причинители на киселини и е добре да бъдат избягвани.

  - Киселинни плодове и зеленчуци
  Някои плодове и зеленчуци, дори и полезни, могат да предизвикат киселини в стомаха. Затова се препоръчва да се избягват храни като цитрусови плодове, цитрусови сокове и доматени продукти като превенция срещу киселините. Плодовете и зеленчуците, които могат да предизвикат симптомите са портокали, грейпфрут, мандарини, лимони, ананас, лук, чушки (особено лютите), домати и доматен сок. Плодовите и зеленчуковите сокове също могат да предизвикат състоянието, защото са по-киселинни от целите плодове. Също така зеленчуците и плодовете, приготвени с пикантни подправки или мазни сосове също могат да предизвикат симптоми на стомашни киселини.

  - Пикантни храни
  Пикантните храни често предизвикват киселини. Затова е добре да се избягват ястията, приготвени с лютиви чушки, чили, горчица, къри. Това важи и за сладките подправки като ментата

  - Кофеинови напитки и храни
  Съдържащите кофеин храни като шоколад, тирамису и различните енергийни блокчета също могат да предизвикат киселини, както и напитките като кафе, чай, газирано, енергийни напитки и горещ шоколад.
  Хората, които нямат проблем с умереното количество кофеин, е добре да избягват поне напитките с най-високото му съдържание – еспресо и енергийни напитки.

  - Мазни храни
  Ограничаването или избягването на мазните храни може да помогне да се намали честотата и тежкия характер на киселините в стомаха.
  Мазните и пържените храни като червено месо, чипс, бекон, наденици, пълномаслени млечни продукти, маслото и яйчните жълтъци могат да предизвикат киселини в стомаха.

  - Рафинирани въглехидрати
  Рафинираните въглехидрати като обогатените тестени изделия, пастата, снаксовете и трапезната захар също могат да доведат до храносмилателни проблеми, включително киселини. Храните с висок гликемичен индекс влияят негативно върху нивото на кръвната захар. Затова трябва да се ограничат рафинираните въглехидрати и да се заменят с храни с нисък гликемичен индекс като например пълнозърнестите продукти.


Вижте още кулинарни статии