Рецепта за салата
Салата от патладжани с майонеза

Салата от патладжани с майонеза

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зелен фасул чорба

Зелен фасул чорба

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Копърът – подправка и лечебен цяр

Подправка

 • В кулинарията копърът е подправка, която се използва за да се придаде по-специфичен вкус и аромат на различни ястия или консерви.

  Освен като подправка, това растение може да има и лечебни свойства за здраве.
  Растението има високо съдържание на витамини C, E, B1, B2, P, PP, провитамин А (каротин), витамин В9 (фолиева киселина), калий, калций, желязо, фосфор и други.

  Заболявания, при които помага копъра:
  • Подправката помага при сърдечно-съдови заболявания. Той укрепва кръвоносните съдове, сваля кръвното налягане и помага срещу пристъпи на стенокардия;
  • Анемия. В копъра се съдържат високи нива на желязо, железни соли и асорбинова киселина, което го превръща в едно от най-добрите средства против анемия;
  • Копърът действа изключително благотворно и при болни от остеопороза и проблеми с костите. Той е с високо съдържание на калций, затова се препоръчва на хора, които имат проблеми с костите и при менопаузата при жените.
  • Камъни в бъбреците и жлъчката – народната медицина препоръчва на хора с проблеми в бъбреците да приемат настройка от семена на копър, като отварата се пие по една супена лъжица няколко пъти дневно.


Вижте още кулинарни статии