Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със застройка

Агнешка супа със застройка

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Рецепта за десерт

Люти чушки

Зеленчук

 • Лютите чушки са характерни за българската трапеза. Те притежават силен аромат и пикантен вкус, вариращ от сладникав до лют. Освен това червените люти чушки са много добър източник на витамин А, витамин С и фибри.

  Съхранение в хладилник
  Висококачествените, свежи люти чушки, ще се запазят за седмица в хладилник преди да променят цвета си. За целта се поставят неизмитите свежи люти чушки в хартиени торби или се увиват в хартия и се съхраняват в отделението за зеленчуци в хладилника. Пипера не трябва да се съхранявав найлонови пликове, тъй като това ще доведе до овлажняване, а то от своя страна до по-бързо разваляне.

  Замразяване
  За дълготрайно съхранение лютите чушки се замразяват в пликове с херметическо затваряне. Замразяването ще запази вкуса, но е важно да се знае, че лютите чушки стават меки и кашави, когато се размразят за по-късна употреба.

  Сушене
  Чушките се изплакват, махат им се дръжките и се поставят във фурната. Те не трябва да се пресушават. Най-подходящата температура за сушене е около 50-60C. Чушките се съхраняват във пликове с херметическо затваряне или кутии след като се изсушат. Ако все пак е останала влага, тя може да причини мухлясване по време на съхранението.
  Свежия пипер също така може да се остави на слънце, за да се изсуши. След като е готов трябва да се съхранява в буркани с херметическо затваряне на стайна температура за повече от 6 месеца. Ако целта е съхранение за по-дълго, то те се поставят в хладилника.

  Печене
  Лютите чушки също могат да се изпекат. Те се обръщат, докато кожата им започне да потъмнява. Когато са готови, се поставят в хартия или найлонова торба за 15 минути. Обелва се кожата, премахва се дръжката и останалите семена. Обелените чушки се поставят в кутия с херметическо затваряне в хладилника.

  Няколко полезни съвета:
  - Когато се купува сушен лют пипер, той трябва са се избира да бъде с наситен цвят. Ако е загубил цвета си, много е вероятно да е изгубил и аромата си;
  - За да се приготви млян лют пипер, то се поставят целите люти чушки в домашния блендер;
  - Чушките с ненарушена цялост ще се съхранят за много по-дълго, отколкото счупените или смлените. Кожата на чушките е ефективна бариера срещу патогените причиняващи гниене;
  - Трябва да се използват гумени ръкавици, когато се работи с люти чушки;
  - За да се намали лютивината на лютите чушки, те трябва да се измият, разрежат по-дължина и да се премахнат семената и жилките.

Вижте още кулинарни статии