Рецепта за салата
Салата с царевица и мариновани краставички

Салата с царевица и мариновани...

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Агнешка супа със спанак и фиде

Агнешка супа със спанак и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешко бутче върху дроб-сарма

Агнешко бутче върху дроб-сарма

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Съхранение на лимоните

Полезни съвети за съхранение на лимони

 • Лимоните и портокалите могат да се съхранят свежи, ако се намажат с растително масло, поставят се в целофанов плик и се държат в прохладно място.

  Лимоните може да се съхраняват по следния начин.
  Маха се кората им, поставят се цели или на резенчета в стъклен буркан, като се изсипва захар. Бурканът се напълва плътно догоре, обвива се в хартия и се поставя на тъмно място.
  Лимоните може да се приготвят и с кората. Подбират се свежите, неповредени плодове, нарязват се с много остър нож на резенчета с дебелина 5-6 мм, като не трябва да се повреди месестата част. Парчетата се нареждат хоризонтално в стъклен буркан, посипват се със захар (на 1 кг лимони – 1 кг захар). Запълнените съдове се държат в продължение на седмица при стайна температура, като от време на време се завъртат парчетата лимон, за да се разтвори по-бързо захарта и за да се разпредели равномерно. След това бурканите с лимоните се поставят в хладилника, където могат да се съхраняват до половин година.

  Лимонът може да се съхрани и свеж, ако се постави в съд с вода и водата се сменя 1-2 пъти на ден.

  Лимоните, завити в хартия, ще останат свежи няколко месеца, ако се съхраняват при температура 6-7 градуса.
  За да запази разрязаният лимон, трябва да се постави в чиния с разрязаната страна надолу, като в чинията се сипва малко оцет.

  Лимонът ще даде повече сок, ако предварително се обработи, тоест се размачка върху равна повърхност, леко натискайки с пръсти кората му или се потопи за няколко минути в гореща вода. Ако са необходими само няколко капки, достатъчно е да се пробие лимона с дебела игла и да се изстиска нужното количество. След това се забожда в дупката клечка от кибрит или за зъби и плодът ще съхрани своята свежест.

Вижте още кулинарни статии