Рецепта за салата
Гриловани тиквички

Гриловани тиквички

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Зеленчукова супа топчета

Зеленчукова супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки шишчета с гъби и пиперки

Агнешки шишчета с гъби и...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Съхранение на плодовете

Полезни съвети за съхранение на плодовете

 • Плодовете са изключително полезна храна и е добре човек да разполага с тях и през зимата.

  Съхранението им в домашни условия изисква да се спазват някои правила.

  Преди да бъдат внесени плодовете в мазето е необходимо да то да бъде почистено основно, а също и етажерките, сандъчетата и другите поставки, на които ще бъдат разположени. Към водата, която ще се използва за измиване се поставя дезинфекционно средство, но то не трябва да има мирис. Добре е да се боядиса цялото помещение с варно мляко. След дезинфекцията, помещението трябва да се проветри много добре, за да не остане никаква миризма.
  За складиране на плодовете за зимата, помещението трябва да е хладно, но да не замръзва, както и да има възможност да се проветрява. Всички прозорци или отвори за проветряване трябва да се затварят плътно и лесно да се отварят. Въздушната влажност е от значение за доброто съхранение.
  За съхраненеие на плодове най-често се използват мазетата. Добре е те да са снабдени с каменен под, който може да се навлажнява, отколкото с дървен. Най-подходящата температура за запазване на плодовете е между 1 и 6ºС. Топлината ускорява зреенето на плодовете и те няма да могат да останат дълго в добро състояние.
  Когато плодове се слагат в мазето с за зимата, не трябва да се поставят зеленчуци или картофи при тях, защото имат способността да поемат миризмата им и тогава те ще променят вкуса си.
  Обраните ранни плодове с ограничена трайност не трябва да се поставят в помещението за съхраняване на плодовете за зимата. Възможно е те да внесат и причинители на болести и вредители.
  За да се запазят по-дълго плодовете, важно е и да са обрани в най-подходящият момент. Ако се берат по-рано, то тогава могат да се появят болести. При късната беритба на плодовете пък значително се понижава тяхната съхраняемост, нараства чувствителността им към гниене и някои физиологични болести, които са свързани със стареенето на плодовете, увреждане от ниски температури при съхраняването и др. Затова плодовете се берат в подходящата за тях беритбена зрелост.

Вижте още кулинарни статии