Рецепта за салата
Салата от червено зеле

Салата от червено зеле

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Гъста агнешка супа топчета

Гъста агнешка супа топчета

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Печено агнешко месо с картофи

Печено агнешко месо с картофи

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски Козунак с шоколад

Великденски Козунак с шоколад

опитайте тази рецепта

Съхраняване на лук в прясно състояние

Научете как можете да съхраните най-лесно лук

 • За доброто съхраняване на лука имат значение сортът, начинът на отглеждането, моментът на прибирането му и услови ята на съхраняването. Най-издръжливи (до —10° С) са лютивите сорто­ве, произведени от арпаджик, каквито са Лясковски и Пловдив­ски № 10. Различните сладки сортове воден лук (каба), произве­дени от семе, измръзват при —2° С. По-устойчив е лукът, про­изведен при по-сух режим, отколкото произведеният при силно торени почви и изобилно поливане.
  Предназначеният за продължително съхраняване лук трябва да се прибере в пълна зрелост, т. е. когато луковиците са се покрили най-малко с една здрава плътно прилепнала оцветена люспа, кореновата брадичка е засъхнала, а лъжестъблата са по­легнали на земята. Ако изваждането се забави, при влажно вре­ме коренчетата отново започват да растат, външната обвивка се разкъсва и лукът прораства. Биологичният покой на луковиците се прекъсва и те лесно загниват.
  След изваждането лукът се оставя на лехите няколко дни да поизсъхне на слънце. Премахването на лъжестъблата трябва да стане с нож, за да не се нарани върхът на луковицата, за­щото при откъсване с ръка тя се оголва и се излага на зараза от болестта шийно гниене.
  Най-добре лукът се запазва сплетен на венци, поставени на сухо, сенчесто и проветриво място — под навес или на таван. При настъпване на студовете той се прибира в сухо избено по­мещение при температура от 0 до 1°С. Ако температурата падне под —3°С, лукът се поставя върху пласт от слама и се покрива с рогозки или черги.
  Ако лукът не е сплетен на венци, след пресушаването на
  слънце се пребира в щайги и се съхранява както сушения на венци лук.
  Съдържанието на витамин С по време па съхраняването на­малява малко. Напролет при прорастването лукът увеличава почти два пъти съдържанието си на витамин С.

Вижте още кулинарни статии