Рецепта за салата
Салата от маруля с ягоди

Салата от маруля с ягоди

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Варени агнешки крачета по касапски

Варени агнешки крачета по...

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

Агнешка дроб-сарма с лук и гъби

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт

Салата

Научете повече за салатата и нейната консумация

 • Салатата е била позната на египтяните, римляните и гърците още преди 2000 години. В Европа като зеленчукова култура се е поя­вила в средата на XVI в.
  Салатата е едногодишно растение. Известни са много сортове салата, някои от които не образуват глави, а само листни розетки, а други образуват нормални, по-рехави или по-плътни глави.
  Салатата е източник на много ценни витамини. В 100 г от нея се съдържат средно 1,77 мг°/о каротин, 0,07 мг% витамин Blf 0,08 мг% витамин В2, 0,20 мг% витамин В6, 19 мг% аскорбинова киселина, 0,3 мг<у0 витамин РР, 0,4—0,8 мг% витамин Е. Докато витамин С се съдържа повече във вътрешните листа, съдържа­нието на каротин (провитамин А) е около 30 пъти повече във външните зелени листа, защото е свързан с хлорофила в хлоропластите. Освен това зелените листа съдържат 1V2 пъти повече ви­тамин В,, отколкото вътрешните по-светли листа.
  Салатата е богата и с много ценни за организма минерални соли. В 100 г от нея се съдържат 408 мг калий, 90 мг калций, 3,1 мг желязо, 35 мг фосфор и др. Тя съдържа и много микроелементи, като алуминий, мед, барий, титан, стронций, хром, бор, молибден, бисмут, никел, цинк, уран и редица други. Изследванията показ­ват, че и минералните вещества са разпределени неравномерно между вътрешните и външните листа. Ето защо външните й листа не бива да се изхвърлят.
  Поради благоприятното съотношение в нея на калия и натрия салатата оказва регулиращо действие на водния баланс в орга­низма.
  В светлите листа на салатата се съдържат повече белтъчни вещества, които обаче трудно се оползотворяват от организма на човека, защото са вградени в целулозния скелст на растителните клетки и са трудно достъпни за храносмилателните сокове. Ето защо, за да се извлекат тези ценни хранителни вещества и ак­тивно действуващите съставки, листните зеленчуци трябва да се дъвчат много повече от другите хранителни продукти.
  Салатата трябва да бъде винаги прясна. Най-външните и повре­дените листа трябва да се отделят. След измиването тя се отцежда в решетест съд. Стъблото (кочана) се обелва, нарязва се на тънки пластинки и се прибавя към салатата. Към салатата се прибавят подправки, като копър, магданоз, тарос, зелен лук и малко сол. Приготвя се непосредствено преди поднасянето. Подкиселява се с кисел плодов или лимонов сок, с оцет или с кисе­ло мляко. Прибавят се растително масло и сметана.

Вижте още кулинарни статии