Рецепта за салата
Гръцка салата с черен пипер

Гръцка салата с черен пипер

опитайте тази рецепта
Рецепта за супа
Супа с агнешко месо и фиде

Супа с агнешко месо и фиде

опитайте тази рецепта
Рецепта за ястие
Агнешки котлет с аромат на портокал и лимон

Агнешки котлет с аромат на...

опитайте тази рецепта
Рецепта за десерт
Великденски празничен венец

Великденски празничен венец

опитайте тази рецепта

Тънкости при приготвя на добър чай

Кулинарни тънкости

 • Домашно приготвеният чай е много по-хубав от този, който се купува в пликчета. Но все пак е необходимо да се знаят няколко основни неща, за да може чаят да стане наистина добър.

  Първото, и най-важно нещо е, че неумелата запарка може да развали всеки опит за приготвяне на топлата напитка. Нужни са внимание, търпение и добър чай. Тъй като съхраняването на чая зависи до голяма степен от херметичността и стерилността на опаковката, в домашни условия е хубаво той да се държи в стъклени буркани с плътно затворени капаци.

  След като е набавен хубав и ароматен чай (той трябва да се пази от продукти с остър мирис, тъй като лесно поглъща страничните аромати, когато е сух) и прясна вода, е нужно да се затопли порцеланов или фаянсов съд, в който ще се приготвя напитката. За целта чайникът се изплаква с вряла вода и се избърсва хубаво с кърпа. Съдът не трябва да се поставя директно върху огъня, тъй като повърхността му може да се прегрее и чаят да стане горчив.

  Слага се порцията чай и отгоре се залива с вряща вода, която извлича от чаените листа съдържащия се в тях аромат. Настойката се прави от 3 до 5 минути, като е необходимо строго да се спазва времето за екстракция. Черните чайове са с най-голяма концентрация в началото на четвъртата минута, а зелените се запряват между 5 и 8 минути.
  Ако след запарването на повърхността се е появила пяна, значи чаят е запарен правилно. Пяната трябва да бъде жълто-кафява, а не бяла. Вторият вариант би означавал, че водата не е започнала да кипи. Важно е да се знае, че разваленият чай не прави пяна.

  Чаят се различава по цвят, сила, вкус и аромат. Под степен на силата се разбира концентрацията на разтворими вещества в настойката, като тъмният цвят невинаги свидетелства за сила – много прекрасни чайове (като жълтия и зеления) оцветяват водата много слабо. При запарване повече от 8- 10 минути, напитката получава нагарчащ вкус. Много хора смятат това за признак, че чаят е силен, но всъщност е само доказателство за неправилна запарка. Показател за силата на чая е тръпчивостта на настойката.

Вижте още кулинарни статии